Nu bliver vælgererklæringer digitale

12-01-2016

Fra i dag kan man støtte et partis opstilling til valg digitalt. Med overgangen fra papir til net bliver øvelsen lettere for både vælgere, partier og kommuner. Et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann.

Nu bliver det muligt for partier, som gerne vil stille op til folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg, at indsamle vælgererklæringer uden at skulle opsøge folk fysisk. Social- og Indenrigsministeriet lancerer den digitale vælgererklæring under navnet vælgererklæring.dk.

Hjemmesiden er målrettet partierne og går i luften i dag den 12. januar.

Med den nye løsning bliver det væsentligt nemmere for en vælger at støtte opstillingen af et parti. Partiet vil også få et præcist overblik over, hvor mange vælgererklæringer der er indsamlet. Kommunerne skal ikke længere behandle vælgererklæringer, så fremover vil partierne kunne få godkendt vælgererklæringen hurtigere.

Muligheden for digitale vælgererklæringer er for det første helt lavpraktisk smart: Det bliver lettere for borgerne at afgive og for partierne at indsamle erklæringerne. For det andet sparer vi kommunerne for en administrativ opgave. Og sidst, men ikke mindst er det - set i et større perspektiv - et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati. Danmark har et af verdens bedste valgsystemer, som er et vigtigt fundament for danskernes stærke engagement i demokratiet. Det er en styrke, vi skal huske at forsvare og videreudvikle.

- Karen Ellemann

Det nye system vil skabe en mere direkte kontakt mellem vælgere og partier. Det skal desuden bidrage til større gennemsigtighed for vælgeren og bedre kontrol for partierne over deres egen indsamling.

Alle registrerede partier er inviteret til lancering af deres nye værktøj i dag klokken 14-17 hos KMD i Ballerup.

Et enigt Folketing har igangsat projektet, som it-leverandøren KMD har udviklet siden september 2014. Systemet bygger videre på velkendte offentlige selvbetjeningsløsninger som NemID og Digital Post.


Fakta – sådan afgiver man sin vælgererklæring

Vælgeren giver partiet sin e-mailadresse, som partiet indtaster på vælgererklæring.dk. Efter 7 dage modtager vælgeren en e-mail retur med et link til systemet, hvor man logger sig ind med NemID og afgiver sin vælgererklæring. Derefter får man en kvittering med Digital Post.

Som noget nyt kan man via sin kvittering trække erklæringen tilbage, hvis man ønsker det.

Man kan også som hidtil afgive en vælgererklæring på papir.

En vælger kan fortsat kun støtte ét parti ad gangen med én vælgererklæring. En vælgererklæring gælder 18 måneder eller indtil næste valg, hvis partiet er opstillingsberettiget.

For at stille op til folketingsvalg skal et parti indsamle 20.109 vælgererklæringer svarende til stemmerne til ét folketingsmandat.

Hjemmesiden vælgererklæring.dk er partiernes indgang til systemet. Vælgere skal kontakte det enkelte parti for at afgive en vælgererklæring.


Yderligere oplysninger

Ministeriets pressetelefon, tlf: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)
Specialkonsulent Søren Stauning, sst@sim.dk