Ny analyse: Danmark er stadig udfordret på produktiviteten

11-04-2017

Danmark står fortsat over for en produktivitetsudfordring, selv om nye tal har forbedret billedet de senere år. Det viser en analyse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør i dag. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll vil nu gennemtrævle Produktivitetskommissionens anbefalinger for idéer til nye tiltag, der kan øge produktiviteten.

Danmarks Statistik offentliggjorde i november 2016 en ekstraordinær revision af nationalregnskabet, som hævede produktiviteten i dansk økonomi i årene siden 2010. Samtidig er det nu, tre år, siden Produktivitetskommissionen kom med deres sidste anbefalinger, og oplagt at genbesøge deres konklusioner.

Analysen viser blandt andet:

  • Nye oplysninger siden Produktivitetskommissionens rapporter giver anledning til nuanceforskelle, men rykker ikke ved rapporternes hovedkonklusioner: Danmark er stadig udfordret på produktiviteten.
  • Produktivitetsniveauet er generelt højt i Danmark, men produktivitetsvæksten har gennem en årrække været lav.
  • Produktiviteten vokser langsommere i alle lande efter finanskrisen. Men Danmark er ikke lige så hårdt ramt. Vi har derfor halet ind på andre lande de seneste år.
  • Det er hovedsageligt i de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv, at produktiviteten er vokset langsomt. Produktiviteten i disse erhverv er begyndt at røre på sig siden 2010, men det er endnu for tidligt at konkludere håndfast.

 

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll siger:

”Den analyse, mit ministerium offentliggør i dag, viser desværre, at Danmark stadig har problemer med lav vækst i produktiviteten. Samtidig ligger der en bunke anbefalinger fra Produktivitetskommissionen, blandt andet på skatteområdet, som aldrig er blevet ført ud i livet. De skal ikke syltes længere. Vi kan og skal hæve Danmarks produktivitet, og et oplagt sted at starte er at kigge fordomsfrit på nogle af de anbefalinger fra Produktivitetskommissionen, der aldrig er blevet fulgt op på. Især skatteområdet blev forsømt, og der er rig inspiration at hente til et kommende vækstudspil.”

- Simon Emil Ammitzbøll

 

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationsmedarbejder Camilla Severin Madsen, csm@oim.dk, tlf. 22 46 64 70

Kontorchef Lone Ank, lonak@oim.dk, tlf. 25 43 98 61