Hjælp, hvis uheldet er ude – ny forsikring til frivillige

02-03-2017

Kommuner og regioner kan fremover forsikre frivillige som fx besøgsvenner, så der er hjælp at hente, hvis de falder over en tæppekant og brækker benet eller kommer til skade på anden måde under besøget. Et vigtigt skridt for at nedbryde barrierer for de frivillige, mener børne- og socialminister Mai Mercado.

Folketinget har i dag vedtaget et længe ventet lovforslag, der giver kommuner og regioner mulighed for at tegne ulykkes- og ansvarsforsikring for de borgere, der leverer en frivillig indsats.

Spørgsmålet om forsikring skal nemlig ikke være en barriere for, at frivillige bliver besøgsvenner, vågekoner eller på anden måde bidrager med en frivillig indsats til glæde og gavn for borgerne i kommuner og regioner.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:

Det er afgørende, at vi giver vores mange frivillige rundt om i landet de bedste vilkår for at kunne yde den store indsats, de gør. At kommuner og regioner fremover kan forsikre dem er en væsentlig del af arbejdet med at fjerne hindringer for frivillige, så det bliver lettere for dem at engagere sig. Hver eneste dag tager civilsamfundet ansvar for udviklingen af vores fælles velfærdssamfund. Så skylder vi også at skabe de nødvendige forudsætninger for at hjælpe dem, hvis uheldet er ude.

- Mai Mercado

I april 2016 konkluderede det daværende social- og indenrigsministerium, at kommunerne med de nuværende regler ikke har hjemmel til at forsikre frivillige. Den mulighed har længe været efterspurgt af kommuner, der fra den 1. juli 2017 kan forsikre de frivillige, når loven træder i kraft. Hvis kommuner og regioner vælger at benytte sig af den nye mulighed, skal forsikringen tegnes på samme vilkår som for ansatte.

 

Yderligere oplysninger

Børne- og Socialministeriets pressetelefon: 41 85 13 60