Nyuddannede faglærte finder hurtigt fodfæste på arbejdsmarkedet

07-02-2019

For få unge vælger at blive faglærte. Jobmulighederne er ellers gode. Tre ud af fire faglærte er i job straks efter endt uddannelse, viser en ny analyse.

Der er for få unge, som vælger en erhvervsuddannelse. Det betyder, at samfundet og virksomhederne risikerer at mangle faglært arbejdskraft. Det er en af de udfordringer, regeringen fremhæver, når der i dag samles op på arbejdet i Disruptionrådet.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger

”Flere unge skal have en faglært uddannelse. Derfor blev et bredt flertal af Folketingets partier for nylig enige om en aftale, som skal øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Faglærte er efterspurgte på arbejdsmarkedet, og de fleste kommer i job straks efter, de er udlært.”

- Simon Emil Ammitzbøll-Bille

 

En ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet stiller skarpt på nyuddannede faglærte og arbejdslivet umiddelbart efter uddannelsen.  Analysen viser grundlæggende, at faglærte har gode jobmuligheder. Faglærte kommer faktisk hurtigere i job end folk med en videregående uddannelse. En måned efter endt uddannelse er 74 pct. af de faglærte i beskæftigelse, mens tallet for nyuddannede med en videregående uddannelse er 51 pct.

På lidt længere sigt er beskæftigelsesgraden knap 80 pct. for begge grupper.

I analysen ses også nærmere på de faglærtes fagvalg. Knap hver tredje af de nyuddannede specialiserer sig i social og sundhed, mens faglærte håndværkere udgør i størrelsesordenen en fjerdedel af gruppen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger:

”Der er brug for, at unge mennesker ved, at der er mange forskellige muligheder på erhvervsskolerne. De skal også vide, at en erhvervsuddannelse åbner mange døre og er et stærkt fundament for et langt arbejdsliv.”

- Simon Emil Ammitzbøll-Bille

 

Regeringens mål er, at 25 pct. af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen i 2020.  I 2025 skal det gælde for 30 pct.

 

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationschef Mette Gerlach, mge@oim.dk, tlf. 72 28 24 16