Indenrigs- og boligministeren kræver endeligt svar fra Christiania

12-08-2022

Indenrigs- og boligministeren kræver endeligt svar fra christianitterne efter at have svaret på opfølgende spørgsmål til tillægsaftalen. Hvis ikke de underskriver statens salgstilbud inden den 29. august, vil det blive opfattet som et nej.

Regeringen har givet Christiania mulighed for at købe Christianshavns Vold for 67 mio. kr. mod at der bliver åbnet op for området og bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger. Det er en aftale, som vil gavne både christianitterne, staten og resten af Danmark.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen opfordrer derfor kraftigt Christiania til at skrive under på aftalen. Det er ifølge ministeren ikke et forhandlingsoplæg, men en endelig aftaletekst, christianitterne har fået.

”Det er vigtigt for mig at sige, at der er tale om et ‘take it or leave it’-tilbud. Christianitterne har haft sommeren til at kigge på aftalen, som de har haft nogle opklarende spørgsmål til. Dem har vi nu besvaret, og Christiania har fået til den 29. august til at forholde sig til de svar og den samlede aftaletekst af 1. juni. Det vil sige, at det er nu, Christiania må gøre deres endelige stilling op,” lyder det fra indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.

Det vil få en stribe konsekvenser, hvis christianitterne ikke takker ja til aftalen. Ni huse vil skulle flyttes. Og bliver de ikke det, vil staten kunne stille krav om at fjerne dem – på Fondens regning. Fonden Fristaden Christianias økonomi vil forringes, fordi muligheden for refusion til renoveringen af statens bygninger og statsgaranti på lån til renovering af egne bygninger er udløbet. Hvis nogle af statens bygninger ikke er ordentligt vedligeholdt, vil Fonden også kunne blive pålagt at skulle stå for udgifterne til vedligeholdelsen.

”Regeringen har en ambition om at skabe flere almene boliger til folk med almindelige lønninger. Vi vil skabe boliger på Christiania, hvor sygeplejersker, pædagoger, SOSU’er og andre har mulighed for at bo. Vi skal have åbnet op for området, normaliseret det, gjort det mere trygt og bekæmpet kriminalitet – til glæde for alle,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Cecilie Rex Selmer på telefon + 45 72 28 24 17 eller på mail: crs@im.dk