Vælgere skal kunne underskrive vælgererklæringer digitalt

09-01-2012

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil se på, om valgloven skal ændres, så vælgere, der gerne vil støtte nye partier i at stille op til Folketinget, kan underskrive deres vælgererklæring digitalt. Som loven er i dag, skal de sende et papirbrev til partiet, for at deres vælgererklæring er gyldig og kan tælle med.

Hvis en vælger ønsker at støtte et nyt parti i at blive opstillingsberettiget til et folketingsvalg, kræver det papir og kuglepen.

Vælgeren skal nemlig underskrive en vælgererklæring med håndskrift og sende eller aflevere den til partiet, som sender vælgererklæringen til vælgerens bopælskommune. Kommunen tjekker via folkeregistret, at vælgeren har ret til at stemme ved folketingsvalg og sender så erklæringen tilbage til vælgeren. Vælgeren skal så sende erklæringen videre til partiet. Derefter kan vælgererklæringen tælle med i partiets ansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet om at blive opstillingsberettiget.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager synes, kravet om håndskrevne parpir-underskrifter er for bøvlet og gammeldags. Hun vil derfor se på, om vi skal ændre valgloven, så vælgere får mulighed for at underskrive vælgererklæringerne digitalt.

I dag sender vi langt flere e-mails end papirbreve. Og partierne møder jo ikke kun vælgerne på Strøget eller ved at stemme dørklokker - de møder også nye vælgere på facebook og twitter og via partiernes hjemmesider. Hvis en vælger, der ønsker at støtte et parti i at stille op til Folketinget, alligevel finder vælgererklæringen på partiets hjemmeside, hvorfor skal vi så kræve, at vælgeren printer vælgererklæringen ud, for at den kan tælle med? Jeg vil derfor se på, om det kan betale sig at modernisere processen og gøre det muligt for vælgerne at underskrive vælgererklæringen digitalt, f.eks. med et system som NemID.

- Margrethe Vestager

Hun mener, det er fair nok, at vælgeren aktivt skal bekræfte, at han eller hun stadig støtter det nye parti i at stille op til folketinget, efter vælgeren har skrevet under på vælgererklæringen.

Det følger af valgloven, at for at et parti kan blive opstillingsberettiget til folketingsvalg, skal det kunne dokumentere, at det har opbakning fra et "ikke ubetydeligt" antal vælgere, nærmere bestemt hvad der svarer til mindst 1/175 af samtlige gyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg. For tiden er kravet til partier, at de skal indsamle mindst 20.260 vælgererklæringer. 

Kontakt

Christine Boeskov
TitelValgkonsulent
KontorDemokrati