Socialpolitisk Redegørelse 2024 stiller skarpt på socialområdet

18-12-2024

I år er der blandt andet fokus på hjælpemidler til personer med handicap.

I dag offentliggør Social- og Boligministeriet Socialpolitisk Redegørelse 2024. Redegørelsen bidrager med ny viden om udgifter, målgrupper og indsatser på tværs af socialområdet og dykker hvert år ned i særlige områder. I år er der også kommet nye målgrupper med i redegørelsen, da data på socialområdet fortsat udvikler sig. Redegørelsen kan dermed for første gang gøre os klogere på eksempelvis børn og unge, der modtager handicapkompenserende indsatser.

I år tegner redegørelsen også et billede af, hvem der modtager støtte i form af hjælpemidler, der kan være med til at øge livskvaliteten for personer med handicap. Der blev i 2023 udleveret godt 480.000 hjælpemidler. Et hjælpemiddel kan eksempelvis være en rollator eller en badestol, som kan gøre en kæmpe forskel i hverdagen for borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:

Selv et hjælpemiddel som en rollator eller kompressionsstrømper kan betyde meget for livskvaliteten. Desværre er der borgere, som oplever, at de skal vente længe eller at vejen til at få det hjælpemiddel, de har brug for, er for lang og bureaukratisk. Det er hverken godt for borgeren eller for samfundet. Sådan skal det ikke være. Derfor er hjælpemiddelområdet et af de områder, vi i regeringen ønsker at forbedre.

Redegørelsen indeholder blandt andet også viden om udgifter til sociale indsatser, indsatser til børn og unge samt voksne, tilbud på det specialiserede område og et overblik over merudgiftsydelser og tabt arbejdsfortjeneste.

Redegørelsens hovedresultater:

  • I 2023 var der knap 210.000 personer, som modtog hjælp og støtte i form af en social indsats efter serviceloven. Det svarer til knap 3½ pct. af befolkningen.
  • I 2023 blev der udleveret godt 480.000 hjælpemidler, der var bevilliget efter servicelovens § 112 og udleveret fra et hjælpemiddeldepot. Disse hjælpemidler blev udleveret til knap 170.000 personer, hvilket svarer til knap 3 pct. af den danske befolkning.
  • De samlede offentlige udgifter til sociale indsatser udgjorde ca. 64 mia. kr. i 2023. Det omfatter indsatser til området for udsatte børn og unge for ca. 21 mia. kr. og indsatser til voksenområdet for ca. 43 mia. kr.

Pressekontakt

Social- og Boligministeriets pressetelefon, tlf.: 4185 1360 (modtager ikke sms).