Modellen er frit tilgængelig på Socialstyrelsens hjemmeside.
Socialstyrelsen har oprettet en SØM-support, hvor kommuner og andre brugere kan få svar og sparring på deres SØM-beregninger. SØM-supporten er åben torsdage 9:30-11:30 (tlf. 72 42 41 32), og man kan også kontakte supporten på som-support@socialstyrelsen.dk.
Gode SØM-beregninger kræver både økonomfaglige og socialfaglige kompetencer samt et godt kendskab til den konkrete kommune, hvor den sociale indsats finder sted. Beregninger på SØM baserer sig således på en række tal og antagelser, som brugerne selv indtaster i modellen.
Beregninger i SØM
Den socialøkonomiske Investeringsmodel er udviklet af VIVE og Incentive for Socialstyrelsen for midler afsat i forbindelse med satspuljeaftalen for 2016. Den første version af SØM blev offentliggjort i januar 2018 med målgrupper på voksenområdet. Med satspuljen 2017 blev der afsat midler til at udvide modellen med børne- og ungeområdet i løbet af 2017-2020. De første børne- og ungemålgrupper blev lanceret i efteråret 2018 og nu følger yderligere tre. Med satspuljeaftalen for 2018 blev der afsat yderligere midler i perioden 2018-2021, blandt andet til udgående rådgivningsteams samt erfarings- og vidensopsamling.
SØM består af to dele:
- En beregningsramme, hvori man får en samlet opgørelse over budgetøkonomiske potentialer relateret til en konkret social indsats og baseret på de tal og antagelser, brugerne vælger og indtaster;
- En vidensdatabase, der indeholder viden om effekter, priser og potentielle økonomiske konsekvenser for udvalgte målgrupper, som brugerne kan lade sig inspirere af i beregninger på konkrete indsatser.
Begrænsninger
Modellen medregner kun potentielle økonomiske konsekvenser, som det er muligt at estimere via registerdata. Brugerne af modellen skal derfor være opmærksomme på de begrænsninger, modellen har. Blandt andet er de potentielle økonomiske konsekvenser i vidensdatabasen beregnet for personer, der er identificeret i registerdata, mens effektstørrelserne – dvs. hvor stor en andel af personerne, der forventes at opnå en forbedring som følge af en given social indsats – stammer fra effektstudier, herunder udenlandske studier, af indsatser givet til en anden gruppe af personer. Effektstudierne kan bidrage til at kvalificere brugernes skøn over størrelsen af effekten på den konkrete indsats, der regnes på, hvis brugerne ikke selv har solid viden herom. Det er ikke muligt med modellen at sige, om de beregnede konsekvenser rent faktisk følger som resultat af den konkrete indsats.
SØM's vidensdatabase indeholder viden og estimater for otte overordnede målgrupper på børne- og ungeområdet, som er underopdelt på alder, hhv. 6-13-årige og 14-17-årige. Foruden disse er der to øvrige børne- og ungemålgrupper, der omfatter aldersgrupperne 0-5-årige og 12-17-årige. På voksenområdet omfatter modellen ti hovedmålgrupper, der henholdsvis vedrører udsatte voksne og voksne med handicap. Nogle målgrupper har undermålgrupper, således at der samlet set indgår 20 målgrupper i modellen på voksenområdet. Hvis brugerne ønsker at regne på en målgruppe, som ikke er defineret i SØM's vidensdatabase, kan de selv definere en målgruppe. Det kræver dog, at de har en særlig viden om målgruppen og den konkrete indsats, der regnes på.