Læserbrev: 'De Umyndige' viser, at anbringelser skal handle mere om børnene

20-04-2023

Læserbrev i Information af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Da Lunas storesøster blev anbragt for mere end et årti siden, blev Luna selv overladt til at bo hos sin mor. Selv om kommunen blev underrettet, ændrede situationen sig ikke. I dag er Luna blevet gammel nok til at tage sagen i egen hånd. Hun er taget afsted hjemmefra og bor midlertidigt på ungekrisecentret Joannahuset og deltager i den nye dokumentar 'De Umyndige'.

I den offentlige debat er der, modsat i dokumentaren på TV 2, desværre ofte langt større opmærksomhed på retssikkerheden for forældrene, end der er opmærksomhed på børnene, de unge og deres behov. Vi har simpelthen et samfund, der lytter mere til forældrene end børnene. Det er efter min mening helt skævt.

Det giver sig selv, at sagsbehandlingen skal være i orden og grundig, og at der ikke må ske fejl. Der sker for mange fejl i dag, men fejlene handler om formelle procedurefejl som overskredne frister, ikke om fejlanbringelser. Dem er der ufatteligt få af – og heldigvis for det. For værre svigt er det vel svært at forestille sig? At få fjernet sine børn eller at blive fjernet fra sine forældre uden en gyldig grund.

Efter min og regeringens mening er der god ræson i også at kigge på børnene i de svært udfordrede familier. Vi har et af verdens bedste velfærdssamfund, men det har fortsat gevaldige huller, når det kommer til at passe ordentligt på børn, der vokser op i belastede familier.

I denne uge behandler Folketinget regeringens forslag til at lukke et af de største og alvorligste huller. At man ikke kigger på hele søskendeflokken ved anbringelser. Et hul, som jeg faktisk vil kalde et systemsvigt, der har kostet en hel del børn deres barndom. På den korte bane er det et dyrt hul at lukke. Men for mig er der ikke tvivl om, at det er det hele værd.

Det hul er nemlig præcis det, som Luna faldt i: At søskende alt for ofte efterlades hos voldelige, omsorgssvigtende, syge eller stofafhængige forældre, selv om deres ældre søskende er blevet anbragt for længe siden. Hvis det er et giftigt miljø for en storesøster at vokse op i, så er det med stor sandsynlighed lige så giftigt for lillesøsteren. Men der er i dag ingen automatik i, at der tages stilling til hele søskendeflokken, når et barn anbringes. Det vil regeringen gerne lave om på med lovforslaget om Barnets Lov, så vi vender automatikken på hovedet og ser på hele søskendeflokken. Langt om længe.