Nye tal om arbejdskraft på ældreområdet

16-02-2024

Antallet af SOSU- og sygeplejerskeuddannede på ældreområdet er ikke fulgt med, at der bliver stadig flere ældre i Danmark. Det viser en ny undersøgelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Der er blevet flere ældre i befolkningen de seneste ti år, og udviklingen vil forsætte i de kommende årtier. Det kalder på flere medarbejdere på ældreområdet, men udviklingen går indtil videre den forkerte vej. Fra 2018 til 2021 er antallet af SOSU- og sygeplejerskeuddannede på området faldet med ca. 3.000 personer.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

Det er en massiv udfordring for velfærdsamfundet, at manglen på kvalificerede medarbejdere er så stor. Regeringen har allerede sat mange skibe i søen for at skaffe mere arbejdskraft. Inden for de seneste måneder har vi præsenteret et udspil, der styrker social- og sundhedsuddannelserne markant, sikret et lønløft til SOSU'erne og gennemført en skattereform, der gør, at det bedre kan betale sig at arbejde. Derudover vil vi afsøge mulighederne for at indgå partnerskaber med tredjelande om rekruttering af SOSU-medarbejdere og sygeplejersker. Men vi skal også gøre endnu mere end det. Manglen på arbejdskraft understreger med al tydelighed behovet for den gennemgribende forandring af ældreplejen, vi er klar til at foretage med den kommende ældrereform. Så vi kan trække flere medarbejdere til – og så vi får mest muligt ud af den gode arbejdskraft, der allerede er i ældreplejen.

- Mette Kierkgaard


Yderligere oplysninger

Social-, Bolig- og Ældreministeriets pressetelefon, 41 85 13 60 (modtager ikke sms)